U21 landslaget - något stort på G!

Nu har U21-truppen tagits ut mot Georgien och truppen består av:

Peter Abrahamsson
Johan Dahlin

Mattias Bjärsmyr
Per Karlsson
Rasmus Bengtsson
Pierre Bengtsson
Martin Olsson
Emil Johansson

Rasmus Elm
Denni Avdic
Carlos Gaete
Albin Ekdal
Emir Bajrami
Andreas Landgren
Guillermo Molins
Gustav Svensson

Johan Oremo
Rawez Lawan
Ola Toivonen
Pontus Wernbloom

Måste säga att den här truppen ser inte bara riktigt spännande ut, utan står sig också bra redan nu ute i Europa. Visst, Allsvenskan håller inte högre klass än vad Cypriotiska ligan gör, men jag tror Allsvenskan är på rätt väg. Istället för chansningar på importer så plockar de flesta lagen upp någon yngre spelare från b-truppen eller j-laget. Sverige, är enligt mig, ett topp-tio landslag i Europa. Att inte ta sig vidare från gruppen i ett EM-slutspel, som skedde i somras, anses som ett misslyckande, vilket är helt rätt! Vi har potential att gå ännu längre och det visar nu våran U21-trupp. Flera av spelarna håller hög klass, redan nu, i Allsvenskan.

På målvaktsidan har vi flera utvecklingsbara målvakter, men där ingen sticker ut från mängden. I den här truppen är det Abrahamsson och Dahlin, men det kommer bli hård konkurrens från Pär Hansson, Zlatan Azinovic och Kristoffer Nordfeldt. Jag tycker mig se att Zlatan Azinovic har störst kapacitet av dessa, men det återstår att se.

Bland backarna är det noterbart att det är tre vänsterbackar med i truppen. Positivt med tre vänsterfötter som vi tidigare saknat i det svenska landslaget. Fast det negativa de senaste åren med det "riktiga" landslaget är att vi inte har haft någon given högerback. Mikael Nilsson har ju blivit back på senare år och har egentligen inte de egenskaperna en ytterback ska ha. Därför är jag lite tveksam till att U21-landslaget inte har någon renodlad högerback med i truppen. Jag saknar några spelare här. Mikael Lustig & Erik Lund närmare bestämt. Två spelare med bra form och offensivt lagda, men ändå tillräckligt bra i försvarsspelet.
Mattias Bjärsmyr är den som ska hålla i taktpinnen där bak. Det är dock tveksam form på honom för tillfället och det kan skapa en viss oro där bak. Bredvid honom skulle jag vilja se Per Karlsson. Forfarande lite vimsig i spelstilen, men steget snabbare än Rasmus Bengtsson som är alldeles för lik Bjärsmyr i spelstilen. Ser lite tunt ut på mittbackssidan, där Helsingborgarna, Joel Ekstrand & Marcus Nilsson tillsammans med AIKs Walid Atta ligger närmast en plats.
Tillbaka till vänsterbacken där vi även har två sparkapital i Per Johansson och Jonathan Hellström som varit långtidsskadad.

På mittfältet har vi väldigt duktiga spelare redan nu, men här finns det riktigt hög kapacitet hos vissa spelare. Rasmus Elm har varit en av Allsvenskans bästa mittfältare den här säsongen, Albin Ekdal visade i träningsmatcherna för Juventus att han håller hög klass och har redan tagit en plats på bänken i seriespelet, Denni Avdic är användbar som offensiv mittfältare eller som targetspelare, Emir Bajrami är snabb, teknisk och bra dribbler - internationell spelstil med andra ord. Det är väl framförallt dessa fyra herrar som redan i år har visat att de är bra. Det som är ännu mer positivt för U21-landslaget är att de här fyra kan bilda ett mittfält under U21-EM nästa sommar. Ser riktigt lovande ut. De andra fyra är också klart utvecklingsbara, där Carlos Gaete har stor potential. Portugisiska ligan nästa? Finns även en hel del intressanta namn som inte är med i den här truppen, som till exempel Sebastian Eriksson, Elmin Kurbegovic, Sebastian Rajalakso, Kevin Walker, Marcus Olsson och Linus Hallenius. På mittfältet har vi både bredd och spets. Det är här nyckeln kommer att ligga för att vi ska göra ett bra EM-slutspel nästa sommar.

På anfallssidan har vi bra spelare med dåligt självförtroende för tillfället. Pontus Wernbloom, uttagen som forward men har fått en nytändning som mittfältare i Göteborg igen och det är där han ska vara och kriga enligt mig. Flera namn som inte finns med här är Marcus Berg (A-landslaget), Ken Fagerberg, Robin Söder (bara för att han är för ung), Rasmus Jönsson och Sebastian Castro-Tello.

Försvarsmässigt ser det svagast ut. Vi skulle behöva en uttalad förstemålvakt som kan rädda poäng åt laget, det har vi inte för tillfället. Försvaret ser alldeles för stabbigt ut. Behöver en Bjärsmyr i SM-guld form för att försvaret ska hålla.
Framåt ser det däremot ljusare ut. Robin Söder och Rasmus Jönsson har fått ett halvår på sig att växa in i kostymen samtidigt som Ola Toivonen kommer ha en nyckelroll i anfallsspelet. Mittfältet har vi så pass stor bredd på så där är jag inte ens orolig.

Ser verkligen fram emot nästa års U21-mästerskap på Hemmaplan!

RSS 2.0