All in på Brynäs idag!


Nu har jag stoppat  mig en rejäl frukost och är laddad inför Brynäs match mot Malmö idag. Efter förlusten, eller, det kändes som en förlut, men det blev ju faktiskt 2-2 borta mot Mora, så är jag förhoppningsfull igen. Allt kändes som att det skulle gå åt helvete efter matchen i torsdags, men nu är jag full av självförtroende. Jag kan inte se att den överskattade och eviga "talangen" Calle Söderberg ska kunna vara bra mot Brynäs. Nej, nu tror jag Brynäs sätter högsta fart från början och aldrig släpper inte Malmö i matchen. All in, som Olof Lundh brukar säga, på Brynäs idag. 1,67 i odds hos Svenska Spel är givet.

Den andra matchen som spelas samtidigt mellan Rögle och Västerås känns lite avslagen. Ingen av de här lagen har någon chans på Elitseriespel kommande säsong och båda lagen spelar bara för hedern. Svårtippat, så avstå spel här.

Senare ikväll har vi Leksand mot Mora. Slaget om Dalarna. Jag tror att de här lagen kommer lägga all krut på de här två matcherna mot varandra och sen ha problem att orka de resterande matcherna. Leksands publik gör att de vinner båda de här matcherna och Mora får se sig besegrade.

Timrå vann knappt på hemmaplan, men gjorde en stark insats. Viktigt att Timrå vinner hemmamatcherna för att ha chans att slå ut HV 71.

Färjestad tog sista chansen att försöka vara med i kampen om en finalplats. Jag tror däremot inte att det går. Linköping vinner ikväll och då är serien så gott som avgjorde. Aldrig att Färjestad vinner två matcher i Cloetta Center.




GUIF slog Hammarby igår, knappt men säkert. Hörde av folk som varit där att det var bra tryck och så gott som fulltsatt. Precis som det ska vara.
Det här unga GUIF imponerar verkligen på mig. Det är ungdomar som verkligen står upp mot suveränerna de senaste säsongerna. Även om Hammarby kanske vinner den här kvartsfinalen så har de fått kämpa rejält. Inte som Staffan Olsson sa innan kvartsfinalen började, att de skulle vinna i tre raka. Efter gårdagens match sa han att det viktigaste är att vinna tre av fem matcher och det kunde de fortfarande göra. Hm, här ändrar man sig fort. Jag tror GUIF har chansen att göra det riktigt surt för Hammarby. Jag tror helt enkelt på en skräll.
Och just det, 3,90 i odds igår på GUIF var ett rejält överodds, men jag klagar absolut inte.




Lite fotbollsmatcher är det som vanligt när det är lördag, men inga direkt intressanta matcher.
Arsenal bör och måste bryta sin kryss-svit borta mot Bolton idag. Efter fem raka kryss känns man nästan avhängda från seriesegern med sju matcher kvar att spela.
Portsmouth tar en komfortabel seger mot Wigan. 1.60 är spelbart.
Ska Fulham få en bortaseger i år? Ett bättre läge än idag får de inte. Derby bör besegras. Fulham är ett allmänt ett bättre lag och krigar för att hålla sig kvar. En motivationsetta.
Jag varnar för QPR borta mot Ipswich. QPR har ställt till det för fler bra topp och hemmalag tidigare. Jag helgarderar på både topp och stryktipset.

I Italien är det två matcher ikväll. Cagliari mot Roma där Roma förväntas att vila spelare inför Champions League-mötet mot Manchester United. Bra odds på Roma, 1,90. Det enda orosmomentet är väl hur mycket de tänker på matchen om några dagar. Jag tror ändå på Roma. Ikväll slår klass motivation. Cagliari är helt enkelt för dåliga.

Inter spelar en tuff match borta mot Lazio ikväll. Inter, som är utslaget ur Champions League, har bara ligan att tänka på. Helt okej odds på Inter, men jag tror de tappar poäng ikväll också. De har ingen form alls och alla i laget kommer inte överens. Zlatan, är han med eller han skadad? En Zlatan som inte är i form, gör ett lag sämre.

Real Betis möter Barcelona ikväll. Barcelona vilar säkert några spelare, men har en bred trupp. Försvarsspelet är under all kritik för tillfället och den här matchen blir tuff för Barcelona. Betis har gjort det bra på sistonde och är inte alls ofarliga. Att Edu gör mål ikväll är ingen högoddsare. Många mål ikväll och väldigt svårtippad match.
Villareal tar emot Atletico Madrid sent ikväll. Vinner Villarreal, som jag tror att de gör, så är de med där uppe i toppen på allvar och hotar först och främst Barcelona. Även om tränaren säger att det bara är Champions League-platsen de vill åt. Nihat mot Agüero. Där avgörs matchen och ikväll vinner Nihat den här duellen.

Zlatan Ibrahimovic

Hur är det med Zlatan egentligen? Snacket som går om att han kan missa EM tror jag bara är tagna ur luften. Visst, han har ett hopparknä. Men vadå, ska det stoppa honom för att spela EM om 2½ månad? Nej, kan han spela på sprutor nu kan han väl göra det i EM också. Annars är det väl bara att han vilar någon vecka. När säsongen är slut kan han ju ta det lugnt ett tag där också.
Jag tror att alla ska ha något att skylla på. Eftersom hans form varit så dålig sedan jul. Visst, det kan vara så att hans knä har givit honom problem på fotbollsplanen, som alla medier och experter försöker få det till, men det tror inte jag. Han har gjort hälften av sina liga-mål på straff och det säger ju en del. Att han är en jävligt bra straffskytt, men också att han har haft problem att göra spelmål. Det som skrämmer mig är att lagen han möter håller så dålig klass och han kan knappt göra mål på de. Jag undrar hur lag som Catania, Cagliari, Reggina och liknande, hade klarat sig i till exempel Premier League. Inte har han varit bra mot storlagen heller. Mot Liverpool fick han stor kritik på bortaplan, medans han fick beröm för sin första halvlek hemma. Jag tycker han var godkänd i första halvlek, inte mer. Zlatan är inte för tillfället den som kan avgöra allt som de flesta säger. Den här spelaren jag snackar om tror de flesta ska göra så att Sverige går långt i EM. Jag har väldigt svårt att tro att han ska avgöra matcher, men det är väl den enda vi har. Nej, förresten! Nu höll jag på att glömma Marcus Allbäck. Jag vill ha Zlatan & Allbäck på topp i EM. Där har vi en spelare som vet var målet står. Marcus Berg är också ett alternativ. Elmander & Rosenberg känns för ojämna på något sätt. Rosenberg kommer aldrig bli ett första val i landslaget. Jag har svårt att se att Elmander ska hitta Spanien-formen lagom tills EM.

Det känns lite oroväckande framåt, även fast Roland Andersson klargjorde att vi har den bästa anfallsbesättningen någonsin.

AIK, AIK, AIK

Sådär! Då har man varit och hämtat biljetterna till på söndag. AIK-Kalmar. Har verkligen längtat till den Allsvenska starten och imorgon drar den igång. AIK spelare inte förän på söndag, men blir bra.


                                                                              




Premiären kan ju inte gå annat än bättre än vad den gjorde förra säsongen. Det var just Kalmar i den premiären också och AIK förlorade med 1-0. Mittbackarna skötte uppspelen och det gick alldeles för sakta. I år är det nästan en helt ny startelva och jag förväntar mig ett mycket högre tempo och rakare spel. Ska bli väldigt spännande att se Jorge Ortiz, vad han kan uträtta. Bojan Djordjic kan bli en artist i år. AIK har ett mycket starkt mittfält och det kommer avgöra till deras fördel både imorgon och under säsongen.

Alltid en härlig stämning och jag hoppas på upp emot 30.000.

Mitt tips är att AIK krossar Kalmar och vinner med 3-0.

Fredagar är det väldigt ont om sport, men ikväll är det hockey i alla fall. Linköping tar hem även den här matchen och vinner med 4-0 i matcher mot Färjestad. Jämnare blir det mellan HV 71 och Timrå, där Timrå vinner borta mot i HV 71 i den sjunde och avgörande matchen.

Finalen vet ni vilka som tar hem. Linköping. Utan större problem faktiskt.




Nu ska jag spela lite Football Manager med mitt Sutton United. Såg förövrigt deras juniorer möta Football Icon-spelarna i en match här om dagen. Lite kul.

Mats Sundin & Milan

  • Inatt förlorade Mats Sundins Toronto med 4-2 mot Boston. Det betyder att laget missar slutspelet, ännu en gång. Sundin låg bakom det första målet, men det hjälpte inte mycket. Konstigt att Toronto alltid är så dåliga. De måste misslyckas med sina draftval och sen kanske inte få ut det bästa av spelarna. Undrar verkligen hur Sundin hade varit i något av svensklagen Detroit eller Vancouver. Nu får vi se om Sundin väljer att vara med i VM eller hur han gör. Vore en tung förstärkning. Samma sak gäller det om Washington också missar slutspelet. Som de ser ut nu, så blir det nog så. Då kan vi få med Nicklas Bäckström också. Inte helt fel. Men då får ryssarna direkt ett världslag när Ovechkin, Semin och Kozlov får möjlighet att vara med.

  • Umeå blir tvingade att släppa iväg Marta på grund av OS-kval mot Ghana. Umeå verkar fly förbannade på att de ska få klara sig utan Marta, men hade det varit herrfotboll hade man varit så illa tvungen att släppa ifrån sig spelarna. Det är bara att låta Marta åka. Två matcher borde Umeå klara av utan henne. Det påminner om hur det är med Afrikanska Mästerskapen. Den turneringen spelas vartannat år och tränarna är lika arga varje år. Jag tänker först och främst på Chelsea som tappar kanske den bästa spelaren i världen på just den defensiva positionen, Essien. Inte nog med det så tappar man tanken Drogba, som är nyckeln i Chelseas anfallsspel. Ni borde klara er bra, även utan världens bäste.
  • Curling är inte min sport, men jag hade för mig att vi alltid slogs om medaljerna där i OS, både bland herrar och damer. Men jag kanske har fel? För nu har damerna inte ens kvalificerat sig till slutspel i Curling-VM.
  • Sanny Lindström är tillbaka i Timrå ikväll. En viktig kugge ifall Timrå ska slå ut HV 71. Speciellt om man är lagkapten, som Sanny är. Även Robert Carlsson är tillbaka i laget. HV 71 får det tufft ikväll.
  • Vinner Linköping ikväll är den här matchserien avgjord, om den inte redan är det. Linköping känns starkare och första kedjan har verkligen dragit med resten utav laget som har höjt sig. Surovy, Eriksson & Blomdahl har höjt sig flera klasser sen grundserien. Jag tror på Linköping seger ikväll igen.
  • Giovani Dos Santos verkar vilja vara kvar i Barcelona trots allt. Många rykten har spridits om att han är missnöjd med sin speltid, men nu verkar det som om han har klargjort att han vill vara kvar.
  • Guy Assulin. Lägg namnet på minnet. En 16-åring som befinner sig i Barcelonas talanglag har ryktats varit på väg till bland annat Manchester City och Chelsea. Det medger hans agent, men samtidigt säger han att Assulin trivs i Barcelona. Han blev här om dagen den yngste någonsin att spela för det Israeliska landslaget. Israel har lovande talanger i Tamuz, Sahar och Assulin. Kan bli ett bra landslag på sikt.
  • Det går rykten om att Milan är på väg att värva spelare efter spelare. Vi får se hur mycket de har råd med och vilka som vill gå dit. Det har bland annat snackats om Real Madrid-stjärnorna Ramos, Robinho & van Nistelrooy, men även Toni från Bayern München. Real kommer aldrig att släppa Ramos och Robinho. van Nistelrooy vet man aldrig med. Han börjar bli till åren och är det verkligen han Milan ska värva? Vore det inte bättre med en lite yngre? Skicka iväg några scouters till Brasilien och Argentina och leta lite istället för att bara köpa färdiga stjärnor. Milans lag 2008 är nog det sämsta Milan jag sett. Snittåldern är alldeles för hög och det är dags att sparka några som är helt slut. Emerson till exempel. Han får knappt sitta på bänken och har en skyhög lön, kan jag tänka mig. Vad hände med Gourcuff? En av frankrikes större talanger var han tidigare, men alla bara klagar på att han inte varit bra. Är det så konstigt? Han får hoppa in sista kvarten och när han får chansen från start är han ju inte van att spela. Milan sköter ungdomarna dåligt . De borde ta vara på de mycket mer än vad de gör. Jag hade försökt få loss Benzema från Lyon, blir dyr, men är en toppspelare i tio år till. Renato Augusto vore en mycket bra värvning. Relativt okänd för många, men jag tror att han skulle passa in bra i Milan. Där har ni ett bra tips!


  • Hörs!

Mora - Brynäs 2-2

Meningen var att det här skulle bli en blogg där jag skrev lite allmänt om sport. Men när Brynäs släpper in ett mål när det återstår sju sekunder kvar av matchen så att Mora kan göra 2-2, så kan jag inte hålla tillbaka det jag känner. Brynäs har varit mitt lag sedan små barnsben. Inget snack om att Mora var det bättre laget. Första perioden hade de SJU minuters power play utan att göra mål. I andra gjorde Brynäs målet, men det var Mora som tog över spelet mer och mer. Den sista perioden slog Brynäs ifrån sig hela tiden. Markström gör en jättematch i målet. Var så uppspelt när Mora hade tagit ut målvakten så jag vet inte vem det var, men oj vad besviken jag är på den spelare som missade öppet mål strax innan Mora satte 2-2. Nej, nu känns det tufft för Brynäs helt plötsligt. Fast man leder och inte har förlorat än. Dubbelmötet mot Malmö blir oerhört viktiga. Vinner man båda där, då har man ena benet i Elitserien, så mycket kan jag säga.

I de andra matcherna blev det inga skrällar även om det i Västerås blev lite spännande när de gjorde mål med 2 min kvar. Leksand vann som väntat borta mot Rögle.

Känner mig rejält besviken efter Brynäs förlust ikväll, men det är bara att ta nya tag.

Imorgon är det handboll. Förväntar mig en hemmaseger imorgon, men tyvärr finns jag inte på plats utan får följa matchen via datorn.

Nu känner jag för att lira lite tv-spel och varva ner lite.

Tja!


Brendl, Brendl, Pavel Brendl!

Finns det något skönare när ett lag har klarat av 7 minuters box play och direkt när man blir fullt manskap så kommer Pavel Brendl fri och lägger refullt enkelt in kvitteringen till 1-1.

Nu är första perioden slut och jag ser fram emot den andra. =)

Domartabbe!

Vad är det som händer? Det var det larvigaste jag sett på länge. Nu pratar jag om matchen mellan Mora & Brynäs. Bastiansen skjuter efter avblåsning och Widing agerar direkt mot honom, helt rätt! Widing var lite het på gröten och trycker till Bastiansen. Domaren tog bort Widing som fortfarande var het. Jag hade kanske väntat mig 2+2, men istället hittar domarfan ett matchstraff. Hur i hela världen kan han hitta ett matchstraff där? Nu har Mora en enorm fördel. Lirar i power play hela första perioden ut. Klarar Brynäs det, vinner de. Annars är det klart fördel Mora. Finns inget värre än när domare ska avgöra matcher.

Återkommer senare.

Anders Svensson

  • Frågorna var många inför Sverige - Brasilien och tankarna om att Brasilien skulle spela ut och vinna med ett par mål, försökte jag tränga bort.
    Sverige gick ut och körde på. Såg inte alls nervöst ut. Inte ens för Fredrik Stoor och Sebastian Larsson. Sverige hade i den första halvleken mycket mer boll än vad jag kunde förvänta mig. Vilket försvarsspel de bjuder på. Luis Fabiano syntes absolut ingenting. Som leder spanska skytteligan trots att han missat flera matcher. Robinho försökte med sina finter, men Micke Nilsson hade bra koll. Däremot blev hans offensiv lite lidande, men det kan jag ta. Har man Robinho mot sig, så är det bäst att säkra hemåt. Dani Alves var väldigt anonym mot vad han brukar vara. Han kan knappt ha varit trött om man jämför med hur mycket han springer efter den där högerkanten för Sevilla. Han var inte dålig, men utmärkte sig inget.
    Hade vi haft en riktig målgörare i vårt lag, så hade vi haft 2-0 i halvtid. Rosenbergs friläge ska bara vara mål. Väljer han att gå själv i det läget måste det vara mål. Annars kan han lägga en enkel pass åt sidan till Elmander som gör det bra och springer onside hela vägen. Det senare alternativet hade varit det lättaste. Men vi är inte riktigt kyliga i de där avsluten. Det andra målet borde ha kommit på Sebastian Larssons inlägg, som var suveräna, när Elmander går upp och nickar rakt ner i marken. Borde han gjort något bättre av. Nu ska jag inte klaga så mycket mer.
    Många spelare visade att de håller på absolut högsta nivå. Men hela lagspelet såg riktigt bra ut. Vi låg rätt i positioner. Stängde igen i mitten, kantspelarna flyttade bra in i mitten när det behövdes och låg lagom lågt med försvaret.
    I andra halvlek tappar hela matchen tempo. Mycket på grund av att både Lagerbäck och Dunga bytte in många spelare. Brasilien ägde mer boll och Sverige kändes lite slitet efter den första halvleken. Men Brasilien åstadkom inte mycket framåt. De rullade runt, men Sverige låg helt rätt.
  • Här kommer lite spelarkritik:
     
  • Andreas Isaksson:
    Efter att ha varit väldigt ifrågasatt så visade Isaksson igår att han är en toppmålvakt i sina bästa stunder. Jag undrar bara hur bra han hade varit om han hade haft matchträning fram tills EM. Ibland kan jag inte förstå hur bra Joe Hart i Manchester City måste vara. Två helt olika målvakter, där Hart måste kännas stabilare. Han gör en riktigt bra räddning på friläget igår, när Stoor olyckligt tappade fotfästet. Såg allmänt stabil ut och fortsätter han se ut så här till EM är jag inte ett dugg orolig. Men det ska erkännas att jag varit en av de som kritiserat Lagerbäck att han utser en målvakt som Isaksson som inte kommer stå någonting fram till EM som första val. Men Isaksson har bevisat i de landskamper att han inte tappat speciellt mycket. Inget jag kan se i alla fall.
     
  • Fredrik Stoor:
    Stoor skötte sig riktigt bra igår. Han är som bäst när han får fylla på framåt och det gjorde han bra även mot Brasilien. Spelar bollen efter marken och agerade lugnt för att vara så orutinerad, men hans matcher i Champions League har nog varit väldigt viktiga. Hade lite otur när han halkade så att Brasilien fick ett friläge. Annars så gör han en bra match. Ett generationsskifte på högerkanten är på väg att ske.
     
  • Olof Mellberg:
    Är stabil där bak. Var klart godkänd, men utmärkte sig inget extra. Det var två saker jag tidigare inte gillat hos Mellberg och det är: Att han alltid ska envisas att slå de här långa djupledsbollarna eller upp mot topp forward. Det blir alltid fel adress. Han måste lära sig att det inte är han som ska sköta uppspelen. Den andra saken som jag inte gillar är att han ger sig ut på dribblingsfärder. Igår tappade han bollen en gång när han försökte gå förbi tre man. Brassarna var inte tillräckligt noggranna för att kunna utnyttja Mellbergs misstag. Till slut kommer något lag utnyttja hans usla uppspel eller försök till dribblingar.
     
  • Daniel Majstorovic:
    Var väldigt stabil där bak och jag saknade inte Hansson alls. Hansson är fortfarande given, men jag är inte alls orolig om Majstorovic skulle behöva hoppa in. Stark och bra på huvudet. Spelade enkelt igår och det är precis så jag vill att Mellberg ska göra. Behöver inte överarbeta situationerna. Trycker ut spelarna ur straffområdet och gör det bra. Bättre än Mellberg igår, men får sitta på bänken i EM.
     
  • Mikael Nilsson:
    Hade ingen lätt uppgift när han skulle ställas mot kanske världens bästa högerkant. Robinho och Dani Alves. Men Nilsson skötte det på ett utmärkt sätt. Felfri i defensiven, men det saknades lite i offensiven. Men igår var det framförallt ett försvarsmässigt han skulle testas och det gjorde han med bravur, den första halvlek han fick spela. Den säkraste i backlinjen för tillfället.
     
  • Sebastian Larsson:
    Gör en väldigt bra första halvlek och ligger bakom det mesta i anfallsväg. Passade fram Källström som sköt ett bra skott, men tyvärr lite högt. Flera fina inlägg som förvaltades dåligt av de inne i boxen. Elmander borde framförallt gjort något bättre av det fina nickläget han hade i första halvlek. I andra slår Larsson en bra frispark som Mellberg sånär får en skalle på och Larsson visar ännu en gång att han blir ett farligt vapen på fasta situationer. Gör även ett bra jobb bakåt. Hjälpte Stoor bra i defensiven och det verkade som att de hade ett bra samarbete och det kan bli ännu bättre ifall de får spela mer tillsammans. Bäst offensivt av svenskarna i första halvlek. Har just nu platsen i startelvan och lär nog behålla den.
     
  • Anders Svensson:
    Vilken första halvlek han gör! Saknade inte Linderoth alls och det betyder ju att han gjorde en grym match. Svensson har haft försäsongsträning hela vintern och bäst på plan i första halvlek. Det säger en del om Svensson som alltid levererar i landslaget. Han lever mycket på sin spelförståelse och tack vare den klarar han den här positionen utmärkt. Drog på sig några smått onödiga frisparkar, men det är bra att han visar att han kan vara tuff i närkampsspelet. Bra passningar har han alltid haft och det hade han även igår. Styrde det svenska lagets tempo i uppbyggnadsfasen, kom ner och hämtade boll och var allmänt suverän igår. Nu står det mellan Källström och Linderoth om vem som tar platsen tillsammans med Svensson på mitten.
     
  • Kim Källström:
    Borde inte vara en match som passar Källström. Mycket jagande, ligga långt ner i banan och rätt i postionsspelet och lite bollinnehav. Men jag tycker han gjorde det bra igår. Utmärkte sig inte direkt, förutom det där tunga skottet strax över i början på första halvlek, men gör en bra kämpainsats. Det jag är speciellt nöjd över är hur enkelt han spelade. Han överarbetade inte situationerna utan rullade ut bollen på kanterna och levererade bollen snabbt. För att vi ska få ut max av Källström behöver han komma upp högre i banan, men han visade igår att han klarade av att vara lite längre ner i banan och inte ha så mycket boll.
     
  • Fredrik Ljungberg:
    Ingen av Ljungbergs bättre matcher direkt. Det ska sägas att han gör ett bra jobb i defensiven, absolut. Men Ljungbergs främsta vapen är i anfallsspelet. Jag tror inte jag såg en enda djupledslöpning under hela matchen. Kom inte in i matchen alls och var inte delaktig i spelet över huvud taget. Blev helt rätt utbytt mot Chippen i början på andra halvlek. Bra gjort av Lagerbäck att våga ta ut kapten Ljungberg istället för Sebastian Larsson. För Larsson var mycket hetare än vad Ljungberg var. Ljungberg var en av de sämre i det svenska landslaget igår kväll.
     
  • Johan Elmander:
    Elmanders dåliga form i bottenlaget Toulouse visade sig även igår. Han hade inte mycket rätt, trots mycket hårt arbete. Borde gjort bättre ifrån sig på inläggen, men borde ha fått passningen av Rosenberg när han kom fri. Spelet med boll gick inget vidare för Elmander. Känns som att han får jaga för mycket boll i Toulouse, för att veta vad han ska göra med bollen. Det mynnar ut i att landslagsspelet blir lidande. Han har inte gjort mål på länge och det är nog något som finns i bakhuvudet. Det är bara att hoppas att Toulouse hittar formen, för gör de det, så gör Elmander också det.
     
  • Markus Rosenberg:
    Gjorde några riktigt bra grejer, precis som han gjorde några riktigt dåliga. Att inte passa när han var fri, var dåligt gjort. Väljer han att skjuta där så måste han åtminstonde få bollen på mål. Men den går metern utanför. Riktigt dåligt. Men han var mer delaktig än vad Elmander var. Han har flera assist i Bundesliga, men efter vissa passningar jag såg igår kan jag faktiskt inte förstå det. Blir tufft om vem som tar hand om platsen på topp bredvid Zlatan.
     
  • Rami Shaaban:
    Bytet i paus förstår jag mig fortfarande inte på. Jag tycker lite synd om Shaaban som brukar vara säkerheten själv. Efter hans misstag verkar det som om hela landet har vänt sig emot honom och vill ha Isaksson som första målvakt. Som det ser ut just nu skulle jag också kunna tänka mig Isaksson som förste målvakt, men inte på grund av Shaabans misstag igår. Det som väger över mycket mer är att Isaksson spelade riktigt stabilt, nästan bättre än när han spelade regelbundet. Då kunde det se lite fumligt ut, men inga tecken på det igår. Shaaban hade inte så mycket att göra igår och jag tror han inte tänker så mycket mer på det där. Eftersom Lagerbäck har valt Isaksson som förstemålvakt förstår jag inte varför han ska låta Shaaban få stå i andra halvlek när Isaksson behöver all matchtid han kan få. Jag är inte orolig för vem som står i EM för tillfället. Vi har två jämna målvakter och det är ett mindre problem än att vi inte gör mål.
     
  • Mikael Dorsin:
    Dorsins styrka ligger i att han är vänsterfotad och att han är ganska offensiv. Defensivt är han klart sämre än vad Micke Nilsson är, vilket syntes när han kom efter Diego i straffsituationen. Där hade Dorsin tur. Men jag tycker han visade att han hänger med bra i tempot och har en bra vänsterfot. Just nu har han nog en plats i truppen, men det blir tufft motstånd. Stenman har gjort det bra under hela säsongen i överraskningen Groningen och sen får vi se hur Safaris vår blir för det ständigt överskattade Malmö FF.
     
  • Niclas Alexandersson:
    Hinner inte uträtta någonting sista kvarten han fick spela. Lagerbäck vet vart han har honom och han kommer att finnas med i truppen, men känns för tillfället som tredjealternativ till höger på mitffältet. Gör aldrig bort sig och kan är nyttig mot offensivt motstånd.
     
  • Daniel Andersson:
    Lagerbäck gjorde många bra uttagningar och byten. Men det är två byten jag inte förstår mig på. Isaksson mot Shaaban har jag redan tagit upp, men att Daniel Andersson får komma känns så... Ja, jag vet inte vad faktiskt. Att han ens finns med i truppen istället för en viss Rasmus Lindgren i Ajax är bara det, väldigt konstigt. Gjorde inget väsen av sig igår heller och spelade mest enkelt och bakåt istället för i sidled. Nej, ta inte upp en plats i EM-truppen för att en spelare som alla säger är underskattad ska ha den. Många som tycker Daniel Andersson inte borde vara med i landslaget och jag måste faktiskt hålla med. Gustav Svensson är en bättre fotbollsspelare, även fast han inte har den rutinen som Daniel Andersson.
     
  • Christian Wilhelmsson:
    Kommer in istället för Ljungberg på vänsterkanten. Borde ha lyst av självförtroende och visat upp "HÄR ÄR JAG". Men ska jag vara ärlig så såg jag knappt Chippen sen han kom in. Även om det blev mer spel på våran vänsterkant i andra halvlek. Dorsin syntes mer än vad Chippen gjorde. Han måste visa mer för att ta tillbaka platsen som Sebastian Larsson har tagit ifrån honom. Han måste fortsätta göra som han gör i Deportivo och visa att han kan utmana på riktigt. För just nu ser jag Sebastian Larsson som självklar i startelvan mot Grekland.
     
  • Marcus Allbäck:
    Kommer in istället för Elmander när han utgick skadad. Har en bra nick som visserligen går rakt på, men han visar att han alltid finns där inne. Gör det alltid bra i landslaget. Skulle inte förvåna mig om Allbäck prickar toppformen fram tills EM och gör så att det blir han och Zlatan på topp. Även en bra inhoppare och gör alltid det han ska. Självklar i en svensk EM-trupp.

  • Jag är nöjd med matchen igår, framförallt första halvlek. Vilken högerkant vi kommer att ha till VM 2010!



  • Grekland slog Portugal. Starkt gjort och ett dåligt besked till EM.
  • Ryssland åkte på stortorsk mot Rumänien. Hela 3-0. Känns mycket bra.
  • Spanien slog Italien med 1-0 efter snyggt mål av Villa. Iniesta var mycket bra. Inte oväntat.
  • Beckham fick starta i sin 100:e landskamp, men var blek och orsakade straffen som Ribery slog in.
  • Österrike var nära en praktskräll genom att leda med 3-0 efter 35 minuter, men Holland visade styrka och vände och vann med 4-3. Svårbedömda lag.
  • Norge förlorade överraskande, enligt många, med 3-1 mot Montenegro. Själv så spelade jag på Montenegro och 3.80 i odds på Svenska Spel var taget.
  • Turkiet fick endast 2-2 borta mot Vitryssland. Det ska sägas att det inte är enkelt att spela i Vitryssland med deras kyla.
  • Tyskland krossade ett sargat Schweiz med 4-0. Ännu en svårbedömd match.


  • Alltid lika kul med landskamper. Frankrikes startelva igår skrämde inte mig, men den verkade ha gjort det på engelsmännen som jag trodde skulle kriga ordentligt för att visa Capello att de duger, men icke.



  • Ikväll är det Kvalserien i hockey. Alltid är det något spännande möte och ikväll är det Mora mot Brynäs som är omgångens tungviktsfight. Mora har pressen på sig på hemmaplan och det är nästan ett måste för Mora att vinna ikväll, annars ligger de illa till. Jag tror på en Brynässeger ikväll också. De har visat fin form de senaste matcherna och jag är väldigt imponerad av Jakob Markström. Oerhörd talang som kan utvecklas till något stort. Klarar sig Brynäs igenom den här Kvalserien har han gjort det utomordentligt bra. Att vara född på 1990 och bära hela anrika Brynäs på sina axlar, det är både tungt och modigt. Det ska sägas att jag är ett Brynäsfan sedan barnsben, men jag både tror jag hoppas att Brynäs klarar sig. Känner mig väldigt lugn och tror verkligen Brynäs tar hem det här. Jag har ju sagt att det blir Brynäs och Malmö som går upp och det står jag fast vid. Mora har inte anfallsspelet och Belfour har sviktat när det gäller som mest.
  • Igår spelades även semifinalerna i SM-slutspelet. Linköping vann komfortabelt med 5-1 mot Färjestad, medans HV 71 hade det lite tuffare mot Timrå, men gick ändå segrande från matchen.
    Jag har trott på att Linköping tar hem SM-guldet ett bra tag nu och det ser ju väldigt bra ut för de. Jag säger bara Tony Mårtensson. Vilken lirare!



  • Jag återkommer när jag får något intressant på hjärnan.

Sverige - Brasilien

  • Har faktiskt varit upptagen i flera dagar och varit lite stressad. Väldigt ovanligt för att vara mig den senaste tiden.
  • Men visst har jag hunnit med sporten, absolut.
  • Då är det dags för ännu en landskamp ikväll. Jag tycker verkligen det är spännande varje gång Sverige spelar landskamp. Spelar ingen roll om det är mot San Marino eller Brasilien. Alltid finns det frågetecken och utropstecken innan match. Ikväll får Sverige möta ett oerhört bollskickligt lag, likt Spanien. På sätt och vis så hoppas jag att Brasilien sätter lite press på Sveriges uppbyggnadsspel. Eftersom jag tror att Spanien kan tänka sig att göra så men även de andra lagen. Det är där Sveriges svaga punkt ligger.
  • Ska bli spännande att se hur firma Rosenberg/Elmander agerar mot ett spelskickligt försvar. Blir ett helt annat spel nu än när Zlatan är med. Vem vara bollmottagare?
  • Kul att Sebastian Larsson får chansen från start. Och jag tror han tar den, chansen alltså. Hade ju varit lite säkrare med Micke Nilsson som högerback, men nu är det Fredrik Stoor och så här kan faktiskt högersidan se ut mot Grekland i premiären. Mycket intressant och ung högersida. Båda är på väg spikrakt uppåt i karriären. Larsson är bra defensivt också, vilket gör att Stoor kan fylla på framåt. Blir en kombination. Om man ska vara lite kritisk till Stoor är det att han är lite valpig fortfarande i sin spelstil. Han kan gå bort sig positionsmässigt och ibland brister tekniken. Men snabb och anfallslusta har han, vilket jag gillar.
  • Vi har just Micke Nilsson på vänsterbacken idag. Han har varit godkänd när han har spelat där tidigare, men då var han inte lika given i Lagerbäcks startelva. Nu är han ett första val som ytterback och jag tror han klarar dagens uppgift bra, även om det är världsspelare han möter.
  • Majstorovic tar hand om platsen istället för Hansson. Det är så likt Hansson vi kan komma i spelstil. Den här platsen är jag inte så orolig för. Majstorovic är rutinerad och klarar att gå in när det behövs, det har han gjort tidigare.Däremot är det ett stort hopp ner till andre mittbacksreserven som kommer bli en relativt ung och orutinerad. Idag är det Fredrik Risp som är med. Så det är bara att hoppas att inte två mittbackar blir skadade. Jag tycker vi har haft tillräckligt mycket problem med skador nu inför EM.
  • Nu får vi se hur Sverige klarar av ett av världens bästa lag. Absolut det mest tekniska och spelskickliga laget. Vi får inte gå bort oss för det kommer de utnyttja direkt.

  • Topptipset ser svårtippat ut idag. Flera matcher man vill helgardera. Spikarna blir nog Holland, Spanien oh Danmark. Holland är omgångens säkraste. Österrike är nästan en blåbärsnation och lite synd att de tar upp en plats i EM. Flera av Spaniens spelare har toppform i klubblaget och kommer in med gott självförtroende, medans de italienska spelarna har det tungt i klubblaget. Danmark vill visa att de är ett land av hög kvalité i Europa och slår då ett Tjeckien som är utan skadade Rosicky. Skrällen i dagens omgång står Montenegro för och slår vårat grannland, Norge. Även Skottland kan ställa till problem för Kroatien, som från att vara en guldaspirant till ett lag som kan få det kämpigt nu när stjärnan Eduardo tyvärr bröt benet. Schweiz har flera skadade spelare, men är ett bättre lag än man tror så jag tar med krysset mot Tyskland. Omgångens match är Frankrike mot England. Jag tänker spela 1 2 på topptipset. Flera engelska spelare har bra form och då tänker jag på Lampard, Gerrard och Defoe. Återstår att se om den sistnämnde får spela.



  • Brynäs tror jag går raka spåret tillbaka till Elitserien även om det är tuffa matcher kvar.
  • Linköping är ännu mer min favorit till guldet efter 7-3 i Karlstad. Tror att Färjestad fick slita lite väl mycket i kvarten.
  • Timrå överraskar, men ändå inte. Timrå slog ut ett mätt Modo och möter nu ett HV 71 som inte har haft någon vidare form de senaste 15 matcherna. Timrå till final, men där blir det torsk.



  • I helgen startar Allsvenskan och det ska bli väldigt kul och intressant att den drar igång. Längtat efter lite svensk fotboll.  Den är ju lite egen.
  • Jag tror att det är flera ungdomar och talangar som får sitt stora genombrott i år. För något år sedan trodde jag att svensk fotbolls framtid såg väldigt, väldigt mörk ut. Men nu har vi nästan en talang i varje lag i årets Allsvenska och visst kommer några av de här blomma ut redan i år.
  • AIK: Många av de yngre talangerna spelar för Väsby i år. Vilket är bra att de får matchtid och AIK plockar över de när de känns mogna för Allsvenskan. Walid Atta och Saihou Jagne är de två spelare som blivit överflyttade i år. Där Atta känns närmare en startplats än Sagne. Atta har sett bra ut på försäsongen, men han har ändå spelare framför sig. Nisse Johansson och Arnefjord är enligt mig givna mittbackar. Sen finns det även en relativt ung talang, Per Karlsson. Han har inte fått det att stämma de senaste åren, men känns också på väg uppåt. Två ännu yngre spelare som kan få chansen är Pierre Bengtsson och Kevin Walker. Bengtsson var med redan för två år sedan, men fick inte riktigt det genombrottet förra säsongen som jag trodde. Patrik Karlsson blev Norlings förstaval. Det är en bra back-up till Karlsson och en frisk fläkt att slänga in om AIK ligger under. Walker är nog den spelare av de yngre som har störst chans att få spela. Kan spela på alla mittfältspositioner och gör det bra. Däremot är det väldigt tufft på mittfältet om platserna. Där man kan säga att unge Gabriel Özkan är som ett nyförvärv om han håller sig hel. Ännu en väldigt lovande spelare som  man inte riktigt vet vart man har efter alla skadeproblem.
  • Djurgården: I Djurgården finns det en spelare som jag tror blir riktigt bra. Sebastian Rajalaakso. Högermittfältare eller högerforward. Snabb och löpstark. Gjorde det riktigt bra i Enköping förra säsongen och jag tror att han är redo för Allsvenskan. En spelare som kommer finnas med i U21-EM 2009, tror jag. Mikael Dahlberg blir en nyckelspelare för Djurgården i år. Hans tyngd och storlek i boxen och som bollmottagare blir oerhört viktigt för deras anfallsspel. 23 år och det börjar bli dags att få genombrottet nu. Annars är det väl bara Kebba Ceesay som försöker kämpa till sig lite speltid. Den andra backen, Dennis Boskailo lånades ut till Falkenberg.
  • Elfsborg: Här kommer det att explodera bland alla talanger. Till att börja med kan vi ju säga att Joakim Sjöhage kommer att bli viktig med sin snabbhet, men för mig är han inte gjorde som den där ensamma forwarden längst fram. Den platsen kommer Denni Avdic att ta hand om. En stor talang om kommer få det riktiga genombrottet i år. Förra året blev det ofta spel på det offensiva mittfältet, men jag tycker han hör hemma längst fram. Bra targetplayer. Sen har vi vänstermittfältaren Emir Bajrami som kommer få mycket speltid tror jag i år. Snabb, väldigt teknisk och svår att få tag på. Bra vänsterfot har han också och han utmanar ofta. Kan bli en attraktion i Allsvenskan i år. Nästan lite konstigt att han inte fick mer speltid redan förra säsongen. Elmin Kurbegovic är också en ung talang. Har spelat mycket på försäsongen och gjort det som defensiv mittfältare. Gjort det väldigt bra enligt flera rapporter. Kan säkert utmana om en plats på det defensiva mittfältet och kommer få speltid när spelare behöver vilas eller är skadade.
  • GAIS: Det var det här laget jag tänkte på när jag skrev att NÄSTAN varje lag har en talang i sin trupp. Det tycker jag inte att GAIS har. Den yngste svenska spelaren i truppen är Andreas Tobiasson, som var ordinarie i fjol och gjorde det riktigt bra. Men är enligt mig ingen storback. Däremot väldigt viktig för GAIS som kommer få det svårt i år.
  • Gefle: Nu har vi kommit till Gefle som jag tror kan skrälla ordentligt och komma topp fyra. Jonathan Hellström tar ytterligare kliv framåt i sin utveckling och är given i det svenska U21-landslaget.  Mittfältare från början. Johan Oremo vet ni alla är en riktigt bra forward som var på väg att byta klubb men stannade kvar på Strömvallen. Får dra ett tungt lass i år, men jag tror han klarar det med gamle räven Hasse Berggren vid sin sida. På vänsterkanten får antagligen Jonas Lantto spela. Född 87och är en offensiv spelare som även kan spela forward. Liten, teknisk och snabb. Kan få sitt genombrott i år. Marcus Hansson kan få göra något enstaka inhopp på mitten, men vore bättre med en utlåning.
  • Göteborg: Unga Göteborg. Massvis med unga spelare. Backen Sebastian Eriksson kommer att utmana Hjalmar Jonsson om en plats till vänster och jag tror han tar hand om den desto längre säsongen lider. Jonsson är ett säkrare kort till en början, bra vänsterfot. Mattias Bjärsmyr vet vi alla att han är en av Allsvenskans bästa mittbackar. Försvinner ut i proffslivet, frågan är bara när. Gustav Svensson är en allround spelare som kan spela överallt, men hittade sin position som defensiv mittfältare förra säsongen och gjorde det riktigt bra. Förvånande att han inte kom med på vinterlägret med landslaget. En spelare som har kapacitet att ta över Tobias Linderoth-rollen i landslaget i framtiden. Jakob Johansson fick en hel del speltid redan förra säsongen, lite överraskande men Göteborg släpper gärna fram sina talanger. Trvis bäst i mitten men kan även spela på kanten. Stark spelare. Pontus Wernbloom petades till bänken förra säsongen innan han tog över Marcus Bergs plats som anfallare och gjorde det så bra att han fick åka med landslaget till varmare breddgrader. Blir oerhört viktig i år, speciellt med sin tyngd och han har ett bra skott. Nicklas Bärkroth, född 92, får nog inte någon speltid i år. Startade ju mycket överraskande en match förra året. Lovande spelare, men nu ser det riktigt bra ut för Göteborg på anfallssidan. Har tiden framför sig.
  • Halmstad: Jesper Westerberg är mitt första val som högerback. Slåss först och främst med Mikael Rosén om en plats. Westerberg är offensivt lagd och var bra förra säsongen. Kan utvecklas och bli en bra högerback. Peter Larsson blir ruggigt viktig i år. Fick sitt stora genombrott förra säsongen och återstår att se om han kan ta ytterligare ett kliv i utvecklingen. Marcus Olsson är tvillingbror till Martin Olsson som spelar i Blackburn. Marcus är också vänterfotad men spelar på mitfältet. Snabb och teknisk. Utmanar Martin Fribock om en plats, men det blir tufft. Anel Raskaj kan bli Allsvenskans utropstecken. Janne Andersson höjer honom till skyarna och det återstår att se ifall Raskaj får det genombrottet man hoppas på. Framåt hittar vi bröderna Ajsel och Emir Kujovic. Där Ajsel inte fick till det förra säsongen, men känns som att han kan få ut mer av sin teknik i år. Emir spelade i Falkenberg förra säsongen och gjorde det helt okej. Blir tufft att ta en plats i år, men kan få göra några inhopp.
  • Hammarby: Flera talanger som kommer få sitt genombrott i år. Vi kan börja med vänsterbacken Emil Johansson som var magnifik tills han blev skadad. Jag tror han går framåt ännu mer i år om han håller sig hel. Blivande landslagsman. Simon Helg är en riktigt stor talang man hoppas mycket på. Kommer matchas in försiktigt, men jag tror han tar chansen redan i år. Riktigt kvick och snabb med en bra vänsterfot. Nu kommer vi till den spelaren som kanske redan bli såld i sommar. Sebastian Castro-Tello. Har riktigt stor potential och gör han en bra vår, försvinner han. Härlig teknik med bra fart. Kan spela både forward och mittfältare.
  • Helsingborg: Joel Ekstrand spelade mycket bra mot PSV. Kan bli nästa unga export för HIF. Granqvist tror jag bli en liten flopp till en början, men kommer ju längre sommaren vi kommer bli nyttig. Andreas Landgren spelade en del i fjol, det gick hyffsat för en talang som inte riktigt hände med i tempot och hamnade lite fel i positionsspelet emellanåt. Marcus Nilsson är också en ung mittback. Är för tillfället bakom Ekstrand. På den här positionen har HIF bra täckning bland alla duktiga talanger. Tobias Holmqvist var utlånad till GAIS förra säongen. Får inte så mycket speltid så länge som Henke och Omotoyossi finns kvar och håller sig hela.
  • Kalmar: Petter Lennartsson kan säkert få spela en del. Gjorde det bra i U21-laget förra säsongen. Rasmus Elm, den yngre, försvinner nog ut Europa snart. Bra passningar, stabil på mitten och har ett enormt inkast som är ett farligt anfallsvapen. Lite seg i sidled, men kompenserar det bra med att ligga rätt i positionsspelet. Erik Israelsson är en grovjobbande mittfältare som man skulle kunna slänga in när laget leder och behöver försvara sig. Israelsson och Rydström blir jobbiga att möta.
  • Ljungskile: Inga direkt kända talanger finns i laget. Jakob Flingmark är snabb och kan spela både på mittfältet och som forward. Ljungskile tror mycket på honom. Men i år blir det nog inte så mycket speltid.
  • Malmö: Värvat en intressant målvakt, Dejan Garaca. Får antagligen ingen speltid i år, men kan bli duktig på sikt. Anes Mravac fick hela förra säongen förstörd på grund av en skada. Annars trodde man nog att genombrottet skulle komma förra säsongen. Blir svårt att ta en plats i år, men skulle inte göra bort sig om han fick chansen. Den största talangen på länge. Så kallades Ola Toivonen. Han floppade däremot rejält förra säsongen och vi får se i år om han kan motsvara förväntningarna. Spelade dock bra i U21-landslaget. Guillermo Molins var med förra säsongen, men i år får han nog sitt riktiga genombrott. Teknisk och snabb. Fick spela högerytter förra säsongen, men hans plats ska vara i anfallet. Gjorde väldigt många mål för talanglaget. Agon Mehmeti och Jiloan Hamad är stora talanger, men kommer med största sannolikhet inte få någon speltid i år. Men har varit duktiga på försäsongen och man kan aldrig vara helt säker...
  • Norrköping: Armando Ibrakovic har värvats från lokalkonkurrenten Sylvia. Behöver nog våren för att komma in i laget, men annars tror jag han kan komma att ta en plats på till höger i försvarslinjen till hösten. Imad Khalili har varit en stor talang ett bra tag nu. Har inte fått ut allt sitt kunnande och han har potential att bli en nyckelspelare för Norrköping. Väldigt teknisk mittfältare som även kan spela forward. Jag ser honom ta plats på vänsterkanten i år. Han får sitt genombrott i år. Andreas Haglund har utvecklats mycket. Snabb spelare som gärna går i ljupled. Bra målskytt.
  • Sundsvall: Mikael Lustig kanske är Sveriges största talang på högerbacksplatsen. Varit nära andra klubbar i flera säsonger nu, men har valt att stanna kvar i Sundsvall. Blir en nyckelspelare för Sundsvall i år. Anton Andersson har varit jagad av klubbar ett tag nu och det blev inte helt oväntat Sundsvall som vann den kampen. En offensiv mittfältare som kan bli en sensation i år. Bra spelförståelse. Linus Hallenius är en duktig målskytt. Alltid haft näsa för målet och kan få chansen på topp. Gjorde det bra när han fick spela i fjol.
  • Trelleborg: Johan Dahlin vaktar målet åtminstonde fram till EM. Blir viktig eftersom det alltid är skönt att ha en bra sista utpost. Rasmus Bengtsson slåss om en plats i mittförsvaret. Stark spelare. Var tidigare forward. Andreas Wihlborg användes ibland som högerback förra säsongen, men spelar helst på mittfältet. Kvick spelare, men gick bort sig en del försvarsmässigt i fjol och han hör hemma på mittfältet.
  • Örebro: Moses Reed har haft svårt att komma in i Örebros A-lag. Gjort det bra på juniornivå och har meriter från flera ungdomslandslag. Blir nog inte alltför mycket speltid i år. Robert Walker är den enda Walker som är kvar i föreningen. Defensivare lagd än brodern Kevin som håller till i AIK. Kan få spela en del i år också. Kristoffer Näfver blir spännande att följa i år. Har bra fart. James Frempong utmanar ständigt. Väldigt kvick och snabb. Lovande spelare.


  • Återkommer ikväll efter Sverige - Brasilien.

Trav

Förstår mig inte på travet alltså. Inte heller hur vissa tippar och göra så dåliga hästar till så stora favoriter. Jaded i V75-3 hade ett billigt lopp innan dagens lopp och visserligen vann han det, men det behövs mer lopp i kroppen för att vinna ett Olympiatravsförsök. Acclaim var en perfekt spik så jag tackar och tar emot. "Hockey" har ju sagt hela tiden att formen är lika god som förra året så jag tvekade inte den här gången då motståndet var överskattat. I V75-1 var det en värdelös favorit som gav upp totalt i början på upploppet, fast det hade gått väldigt sakta. I andra avdelningen vet jag inte varför Sprite Ås startade. Kunde inte hålla sig på benen i provstarten och det är ju aldrig bra inför ett lopp och visst klantade han till det även i loppet. Händer alltför ofta att sjuka hästar eller liknande får starta ändå när de verkligen inte borde starta.



Nu har IFK Göteborg - Kalmar FF börjat. Ett försök att likna Europa med deras Supercuper. Minusgrader, 95% tomma läktare och två lag som tar matchen som en träningsmatch. Jag tycker i alla fall att det ska bli riktigt kul att den svenska fotbollen drar igång.

Återkommer ikväll med mer tankar och funderingar.

Brynäs och Mora ett steg närmare...

Såg Leksand mot Brynäs ikväll. En bra match med hög fart. Lite slarvigt emellanåt, men det är det ju även i slutspelet. Kan säga så här att med det här tempot i Kvalserien hade man kommit långt på i Elitserien. Brynäs ägde första perioden. Mycket på grund av att Leksand åkte på tre raka utvisningar. I mellanakten blev det ombytta roller. Leksand tog över fullständigt och skotten blev 19-9. Leksands första mål borde Markström ha tagit, men spelade annars strålande. Vilken målvakt det här kan bli på sikt. Visade även att han är mogen för sin ålder för efter det målet räddade han Brynäs för fler baklängesmål. I tredje fick Månsson enkelt åka in i anfallszon och dra på ett isskott som inte såg alltför otagbart ut för Belfour, men den gick in mellan benskydden. Enligt rapporter ska Mora varit överlägset mot Västerås. Det var väl inget annat att vänta och att Rögle slog Malmö kanske var en skräll för många, men Rögle har ju slagit Malmö i alla möten i vinter. På något sätt så tror jag att det blir Malmö och Mora som gör upp om den andra platsen till Elitserien. Brynäs ser absolut starkast ut för tillfället. Leksand får försöka nästa år.

Jag tycker vi borde utöka Elitserien med fler lag. Minst 14, men ännu hellre 16 lag. Leksand och Malmö har absolut klass för Elitserien. Västerås, Rögle och Björklöven skulle inte göra bort sig, även om de behöver några år för att verkligen kunna vara med på allvar och kriga i Elitserien. Det behövs fler lag för att få in ungdomarna. Annars är hockeyn och Elitserien väldigt bra på att få fram unga spelare.

Gårdagen bjöd på en bra fotbollsmatch mellan Valencia & Barcelona. 3.20 i odds på Valencia var givet. Bra odds för att vara svenska spel. Jag såg verkligen ingenting som skulle tala för Barcelona igår. De har matchvinnartyper, men försvaret håller inte. Ett bevis på det såg vi igår. En av de bättre i Barcelona igår var Bojan. Kommer hela tiden med fart och utmanar. Visade igår att fast han är så liten och tunn att han har bra balans. Det säger väl en hel del om den här talangen att han bänkar både Henry och Ronaldinho. Det var en annan talang som utmärkte sig hos hemmalaget Valencia. Juan Mata. Vänsterfotad offensiv spelare som inte har några direkta styrkor vad jag kan se, men är svår att få tag på och spelar enkelt. Är mer eller mindre ordniarie i startelvan nu. Han tackade Koeman för förtroendet, gjorde två mål och skickade Valencia vidare till final mot Getafe. Där har Valencia en stor chans att rädda en del av den annars bedrövliga säsongen.

Imorgon är det några toppmöten och intressanta matcher. Inter tar emot Juventus, där jag är starkt inne på att spela en tvåa. Känns som att ingenting går Inters väg just nu, förutom att Lazio slog Roma här om dagen. Sevilla tar emot Atletico och det kan bli en underhållande match mellan två offensiva lag. Gillar båda lagens sätt att spela fotboll på och ett kryss här är ju inte alltför vågat att tro på. Newcastle hemma mot Fulham är en bombsäker etta tillsammans med banken Middlesbrough hemma mot slagpåsarna Derby.

Imorgon tar för övrigt Färjestad och avgör den sjunde och sista kvartsfinalen i ett kokande Löfbergslila Arena.


Om den svenska landslagstruppen

Tänkte ta upp lite om truppen till Brasilien-matchen.

Jag är faktiskt nöjd med den här truppen som togs ut igår. Målvakterna är givna. På backsidan verkar Risp vara fjärdevalet för tillfället, men det finns nog fem, sex spelare till som vill vara med att slåss om den sista backplatsen. För visst blir det fyra mittbackar till EM?

Den enda lilla fundering jag har haft kring mittfältarna han tog ut mot Brasilien är varför Kennedy kom med och inte Rasmus Lindgren. Där vi känns starkast för tillfället är ju på kanterna. Kapten Ljungberg, Sebastian Larsson som är kanske den viktigaste spelaren i Birmingham, Chippen som lyser av självförtroende efter flytten och så den alltid lika pålitlige Alexandersson. Visst, går det dåligt för Alexandersson i Allsvenskan och han får problem med skador så är det nog Kennedy som tar hans plats. Räknar Lagerbäck så kallt med att Linderoth hinner bli helt återställd och är i matchform till EM så att han inte behöver testa Lindgren? Jämför man Daniel Andersson och Rasmus Lindgren är det rätt olika spelartyper. Andersson är enbart en grovjobbare och jag tycker att han har haft lite problem med positionsspelet i landslaget när han har fått spela. Hans passningsspel är inte mycket att hurra för. Rasmus Lindgrens styrka ligger däremot i passningsspelet. Han kan verkligen hitta de där perfekta djupledsbollarna mellan mittbackarna. Inte lika bra defensivt som Linderoth och Andersson och det kanske är därför han verkar välja bort honom? Hinner inte Linderoth bli frisk så blir det nog Anders Svensson som tar hand om den defensiva rollen. Lagerbäck kanske tänker att både Alexandersson och Sebastian Larsson kan spela på den defensiva positionen. Larsson är ju en central mittfältare i grund och botten. Larsson skulle även kunna spela på en ytterbacksplats.

Anfallet är där vi har minst problem. Som Roland Andersson sa att vi har nog aldrig haft en så här bra anfallsbesättning. Zlatan, Rosenberg, Elmander, Allbäck och Berg. Riktigt bra forwards!


Jag förväntar mig inga större skrällar i startelvan mot Brasilien. Isaksson får förtroendet i målet. Majstorovic går in och tar Hanssons plats i mittförsvaret, annars ser det ut som vanligt med Nilsson, Mellberg och Edman. På mitten blir det Svensson och Källström med Ljungberg till vänster och troligen Chippen till höger. Det är väl på högerkanten det är svårast att gissa vem som ska spela. Men Lagerbäck har alltid föredragit rutin och nu när Chippen har fått speltid i Deportivo blir han nog en startman. Hade jag varit förbundskapten hade jag nog spelat med Larsson. Ingen omöjlighet att Chippen och Larsson byter av varandra i halvtid. Då kan man få bra svar. Ifall Chippen håller defensivt mot ett offensivt motstånd och om Larsson håller på den absoluta toppnivån. Vilket jag tror han klarar av med bravur. Framåt förväntar jag med att det blir Zlatan och Rosenberg. Den senare av de två har väldigt tuff konkuerrens av anfallarna i Werder Bremen. Hugo Almeida, Klasnic och Sanogo är alla toppspelare i den tyska ligan. Elmanders form har varit dålig under längre tid nu, tyvärr. Men jag är inte orolig för honom. Även om han inte startar i EM, kan han bli den joker att slänga in med sin löpvillighet.


Intressant trupp mot Brasilien

Sveriges trupp mot Brasilien såg intressant ut. Ska jag vara ärlig så hade jag nästan glömt bort Risp. En bra mittback som tyvärr haft en hel del skadeproblem nere i Turkiet. Han lirar i en underskattad liga och har gjort det bra när han har varit frisk. Annars var det lite tråkigt att inte Rasmus Lindgren fick chansen i truppen. Lagerbäck kunde inte motstå att ta ut Daniel Andersson ännu en gång. Fortfarande svårt att veta ifall  Lagerbäck ska ha med sig tre eller fyra mittbackar. Blir det fyra så är det alltså Risp som ligger bäst till för dagen. Men vi har många intressanta mittbackar på framgång, men som ännu inte är mogna för ett EM-slutspel. Jag tänker på Jon Jönsson, Kalle Svensson, Andreas Granqvist, Mattias Bjärsmyr och Peter Larsson. Jag måste säga att jag gillar Kalle Svenssons spelstil som mittback. Han är en spelande mittback och hade han inte haft så mycket skadeproblem hade han varit given i en svensk EM-trupp. Jon Jönsson som också haft problem med skador är en föredetta mittfältare som också har bra passningar för att vara en svensk mittback. Eftersom Sverige försöker bygga upp spelet mer och mer efter marken så behövs det spelskickliga mittbackar, vilket det finns väldigt ont om i Sverige just nu. Mellberg och Hansson är två rejäla mittbackar som ska ha så lite boll som möjligt och hoppas på än massa inlägg. Efter marken har de inte mycket att säga till om, även om båda är brytningssäkra. De får inte luras ut på kanterna av motståndarna. Blir intressant att se hur Mellberg och Majstorovic hanterar det, för visst blir det Majstorovic mot Brasilien nu när Hansson är ledig. Pato är en rörlig forward som söker sig ut mot kanterna och letar lite ytor, precis som Torres! Mycket bra värdemätare.
Att Sebastian Larsson kom med i truppen är helt självklart. Han är närmare en plats i startelvan än att komma utanför truppen. Undrar om det blir Chippen eller han som startar. Vem tar platsen bredvid Zlatan? Jag hoppas att det blir Bissen och Rosenberg som tar hand om de platserna.


Chelsea tappade mark mot topplagen ikväll efter att ha spelat lika mot Tottenham. Ett till derby väntar i helgen och en seger är ett måste och då är de med i kampen om seriesegern på allvar.

Ronaldo bara gör mål efter mål. Leder skytteligan, som mittfältare. Ruggigt bra gjort, även om han är som en extra forward. Måste vara världens bäste. Mest komplett av han, Messi och Kaka. Kaka är förövrigt inte ens topp tio enligt mig för tillfället. På tal om Kaka kom jag att tänka på Milan. Idag blev det torsk hemma mot Sampdoria. Ingen skräll för min del för Milan är helt slut som lag. Klart att inte gubbar kan orka en hel säsong och jag har aldrig sett Pirlo vara så här dålig. Inte ens frisparkarna är i närheten av bra. Lite komiskt var att det var ingen av storstjärnorna som gjorde Milans mål idag utan det var Paloschi. Milans svar på Inters Balotelli och Barcelonas Bojan. Ungdomarna har tagit över fotbollen.



Kvalserien startade ikväll och jag följde matchen mellan Brynäs & Västerås. Det var ett överlägset Brynäs som vann med 4-2. Låter inte så överlägset, men spelmässigt i två perioder var det total dominans av Brynäs. Västerås läts få göra två mål i sista perioden och det var på grund av att Brynäs så väldigt loja ut. Som att de gick på 10% av sin förmåga. Spelar de så de kommande matcherna kan de stöta på problem. Men jag är väldigt säker på att Brynäs klarar sig igenom kvalserien och blir ett Elitserie lag även nästa säsong. De som följer med de upp är en lite svårare fråga. Men jag tror inte det är varken Mora eller Leksand, utan Malmö som tar steget upp. Mora har ett bra försvarsspel, men är bäst när de får kontra. När de själva har pressen på sig att föra matcherna går det inte alls lika bra. En knapp och tuff hemmamatch mot Rögle var nog inte de flesta hade tänkt sig, men nu fick de tre poäng och det var det viktigaste. Att Malmö slog Leksand kanske många tycker var en liten skräll, men Leksand har haft svårt mot Malmö under säsongen och att ha gått på halvfart den senare delen av säsongen gör det inte lättare. Malmö har bättre spelare individuellt och det blir fördelen mot Mora. Känns på något sätt som om Mora & Leksand hellre slår varandra än att ta steget upp i Elitserien. De lägger för mycket energi på den matchen och troligtvis så vinner de varsin match och det  i sina hemmaarenor.

Derby

Efter att ha varit iväg på lite ärenden är jag nu hemma igen och kom att tänka på vad Klüft har beslutat sig för: Att avsluta sjukampen och satsa på längd och tresteg. Visst, hon är bäst i Sverige i båda grenarna, det är inte illa det, men oj vilken stjärna hon kunde blivit genom att ha varit bäst i sjukamp i hur många år som helst. Jag har väldigt svårt att se att Klüft ska kunna ta en medalj någonsin i varken längdhopp eller tresteg. Men jag måste säga att hon har varit bra för svensk friidrott. Att vara så överlägsen i en gren som får mycket skit, gör att fler ungdomar satsar på sjukamp. Samma sak gäller nu när vi har Sanna Kallur som varit helt dominant under innesäsongen. Fler unga svenska sprinters ser chansen att det går att utmana Amerikanerna på de kortare distanserna. Väldigt kul!



Innebandy är inte min favoritsport direkt. Men det svänger ju matcherna, precis som i bandy, man kan aldrig vara säker. För någon vecka sen när jag spelade på att Västerås skulle slå Edsbyn i den femte och avgörande semifinalen lagen emellan är ett bra exempel. Västerås äger hela första halvlek och leder med 3-0 i paus. Edsbyn tar över spelet mer och mer, men det står ändå 3-1 till V-ås när ca kvarten återstår. Då händer det omöjliga som i så många andra sporter. Reducerar till 2-3, men jag känner mig, konstigt nog, fortfarande säker på att V-ås fixar segern. Två hörnor med några minuters mellanrum gör att Edsbyn har vänt på matchen. De vinner med 4-3. Helt sjuk sport faktiskt. Hur kul kan det vara att nästan alla bandymatcher ska avgöras på hörnor? Där det försvarande laget ska stå på mållinjen och stoppa bollar i 200km/h. Nej, för att bandysporten ska kunna utvecklas måste de, till att börja med, ändra hörnorna. Att de ser ut precis som i fotboll.
Tillbaka till innebandyn, där jag skulle komma till matchen mellan Balrog & Warberg som spelades igår. Balrog leder med 4-0 i paus, Warberg vinner andra perioden med 6-1 för att sedan avsluta med 4-0 till Warberg i den sista. Matchen slutade alltså 5-10. Nej, känns för chansartat i dessa sporter. Måste kunna gå att utvecklas något för så här Hawaii kan det ju inte vara. Visst är det kul när det svänger, men i var och varannan match? Nja.



Om en och en halv vecka är det dags för Allsvenskan. Vart ska vi börja? Hur ska man kunna tippa vem som tar hem Allsvenskan den här säsongen? Det blir sällan, väldigt sällan, de favorittippade lagen som vinner. Lite underligt är ändå, hur lite Hammarby har varit med i förhandssnacket. En säker målvakt i Rami Shaaban är precis vad Hammarby behöver. Hammarbys svaga punkt har varit just försvarsspelet och jag tror Shaaban ser till att det blir bättre ordning i försvarsspelet och då blir Hammarby oerhört farliga.
Sebastian Castro-Tello. Där har vi en spelare som kommer få sitt riktiga genombrott i år. Han var bra även förra säsongen, men i år så tror jag han kan få ut mer av sin goda teknik. Att laget har fått behålla spelare som Zengin och Paulinho betyder väldigt mycket. Nya Uruguay-spelaren vet jag inte riktigt vart han står, men breddar Hammarbys trupp ännu mer.
AIK har inte imponerat under försäsongen och därför tror jag lite på AIK i år. Återstår att se om Ortiz kan leva upp till förväntningarna. Men där alla argentinare blir väldigt viktiga den här säsongen. Pierre Bengtsson borde få lite mer speltid i år.
Elfsborg med ungdomar som Avdic, Bajrami & Kurbegovic kan bli en positiv överraskning i år. Ungdomar som trycker på underifrån tillsammans med stjärnor som Ishizaki och Svensson kan bli riktigt bra.
Jag märker att jag inte kan bestämma mig vilket lag jag ska tro tar hem Allsvenskan i år. Men det står väl mellan än 7-8 lag. Ljungskile får väldigt svårt att hålla sig kvar. Kan börja skapligt, men ju längre säsongen lider desto mer efter kommer Ljungskile att komma. Precis som det varit med Assyriska och Brommapojkarna.


Ikväll spelar Man Utd mot ännu ett bottegäng, Bolton. Man tänker bara på hur stora segersiffrorna ska bli. Vi får väl se, jag tror det blir en uddamålsvinst. Men kanske fick de en liten tankeställare att det inte går att ställa ut skorna som man gjorde mot Derby, även om man vann med 1-0.
Tuffare blir det mellan Tottenham-Chelsea. Chelsea är det starkare laget i grunden och har mycket bra form för dagen. Hade spelat kryss här i normala fall, men tvåan känns väldigt spelbar. Tuffa matcher för Chelsea just nu. I helgen möter man Arsenal i ett ännu tuffare derby och vinner de den matchen är de verkligen med i guldracet för att sedan i början på april åka till Turkiet och möta ett spelskickligt Fenerbahce. Väldigt tufft schema för Chelsea.


I Italien är det Rom-derby mellan Lazio & Roma. Alltid en tuff match, både på planen och läktaren. Romas form är inte att leka med, men jag tror mer på ett kryss. Men fixar Roma det här tror jag på fullt allvar att Inter kommer få stora problem att vinna ligan. Inter som förövrigt idag möter Genoa. Ett lag man borde slå i normala fall, men Inter är ju inte på topp för tillfället. Ingen Zlatan med idag. Men Il Capitano Zanetti ser till att det blir tre poäng till Inter ikväll.


Ett toppmöte i Holland ikväll också där PSV tar emot Ajax. Känns inte som någon höjdarmatch längre. Holländska ligan har verkligen tappat i kvalitet. PSV vinner nog ganska komfortabelt. Kul om Lindgren får spela.


Bara några timmar kvar tills truppen tas ut och jag hoppas Lagerbäck tar ut en bra, men ändå att alla spännande spelare finns med. Berg (om han är frisk), Bissen (är självklar i mina ögon) & även Lindgren (som borde få en riktig chans).

Hur långt räcker det för Timrå?

Gårdagens hockeymatcher bjöd på en ordentlig skräll och jag hade tvärfel eftersom jag trodde att Modo skulle ta sig i kragen inför hemmapubliken och gå ut och ge järnet. Men vad händer? Jo, Timrå spelar ut Modo i två perioder och vinner i Örnsköldsvik med 5-0. Utklassning. Nu är frågan, är Timrå riktigt starka eller var det Modos enkla misstag som gjorde att Timrå blev så bra? Om man tänker efter så var Modospelarna kanske lite mätta efter framgången i fjol och det stod de dyrt, redan i kvarten. Besviken på Sundström och Svartvadets säsong. Kom inte i närheten av nivån de hade förra säsongen. Jag tror att Timrå åker ut i kvartsfinal, vilket lag det än blir. Men jag har ju haft fel tidigare och Hahl imponerar.

HV 71 gick enkelt vidare, precis som väntat. Men det blir ruggigt mycket tuffare spel och bättre försvarsspel i semifinalen.

Linköping är fortfarande mina guldfavoriter.

Färjestad & Frölunda kommer mötas i Karlstad i en avgörande match, för visst vinner Frölunda hemma i borgen. Helt öppen match, men en liten slant på att Färjestad grejar sig vidare.



Bissens skada var inte så allvarlig, vilket känns skönt. För han måste ju få spela mot brassarna, även om han startar med Chippen. Lagerbäck vill ju ändra så lite som möjligt, men det som talar för Bissen är att han är klasser bättre i försvarsspelet.

Hur illa kan det vara med Zlatans knä? Verkar riskera brasse-matchen vilket inte alls vore bra. Eftersom jag vill se Zlatan-Rosenberg bilda anfallspar. Ska Rosenberg kunna finnas med i startelvan mot Grekland måste han kunna samarbeta med Zlatan. Vilket kanske kan ta någon match att veta hur Zlatan tänker. Anfallsbesättningen ser riktigt stark ut inför EM.

Luis Figo kan inte ha det lätt, ryktena går om antingen det ena eller det andra. Nu är det skriverier om att han är i kontakt med QPR (världens rikaste klubb). Men även det dementerar han. Figo är en stor fotbollsspelare enligt mig och jag tycker han borde åka hem till Portugal och avsluta säsongen där.

Barcelona har blivit lite av det gamla Real Madrid. Köper in stjärna efter stjärna och laget blir bara sämre och sämre. Visst, de är i kvartsfinal och kan fortfarande vinna ligan, men jag tror Barcelona blir utan titlar i år.  De "måste" slå ut Schalke, men sen tar det stopp i semin, antingen mot Roma eller Man Utd. Försvarsspelet håller inte helt enkelt. En Zambrotta som verkar ha sett sina bästa dagar borde säljas till nästa säsong och leta efter en ny, lite yngre och piggare högerback. Philip Lahm kanske skulle vara något? Passar bra in i laget eftersom han är kort, kvick och offensiv. Skillnaden på han och Zambrotta är att Lahm har sina bästa år framför sig och att Zambrotta är på väg ner. Zambrotta tillbaka i Juve? Vore ingen dum idé faktiskt.

Truppen till Brasilien-Sverige sker ikväll klockan 17.00. Återkommer ikväll!

Enbart sport

Då har även jag skaffat en blogg och i den kommer jag att skriva om sport, enbart sport.


Om ca en timme är det dags för matcher i Jönköping, Linköping, Örnsköldsvik och Karlstad för att spela klart den femte kvartsfinalen. Redan ikväll kan det finnas tre lag som är klara för semi.
HV 71 har, enligt mig, inte övertygat speciellt mycket i den här kvartsfinalserien. Känns som att de fortfarande går på halvfart och behöver nog inte släppa på handbromsen förän man är i semi. För visst slår de Skellefteå ikväll, även om jag tycker att Skellefteå har stretat emot bra. Återstår att se ifall de kan komma upp i det tempot de hade i mitten på grundserien. En säker målvakt i Liv är alltid skönt att ha som sista utpost.
Linköping, som har varit och är fortfarande min favorit till SM-guldet, säkrar nog semifinalplatsen ikväll. Mårtensson visar även ikväll att han är Elitseriens bästa spelare genom att slå Djurgården.
Modo är piskat att vinna och visst gör de det. Två viktiga spelare tillbaka i truppen senast och nu tror jag allt lossnar för Modo, även om Wernblom är avstängd i två matcher till. Ännu en fördel för Modo är att Timrås kapten, Sanny Lindström, är sjuk och missar matchen.
Den fjärde kvartsfinalen är mellan Färjestad och Frölunda. Efter att ha varit på plats i Karlstad igår och sett en mycket bra hockeymatch där Färjestad gick segrande och såg allmänt lite snabbare och snabbare ut, så tror jag det blir Färjestad som tar hem även den här matchen. Men det är absolut ingen skräll om det blir en avgörande sjunde match i den här serien. För övrigt så är Holmqvist tillbaka från sin avstängning.


Berg har problem med ryggen, Bissen blev stämplad igår och Lindgren skadad/bänkad. Låter inte alls något vidare nu när truppen mot Brasilien ska tas ut imorgon av Herr Lagerbäck. Väldigt nyfiken på hur den här truppen ser ut. Med stor sannolikhet så kommer den här truppen, och startelvan också för den delen, se likadan ut mot Grekland i EM.  Har Lagerbäck (äntligen) valt att Sidled ska  vara utanför truppen? Är Granqvist chanser att komma med i truppen helt förstörda? Blir det tre mittbackar till EM eller hur har han tänkt? Finns många frågor jag vill ha svar på, vilket man kanske kan får imorgon. Vi möter ett alltid lika bra Brasilien med många världsstjärnor och det kan inte bli ett bättre test för vår backlinje som verkligen är vår svaga punkt. För av någon anledning vill våra mittbackar slå de här precisa passningarna upp på forwards, men så bra fötter har de inte, det är verkligheten. Det börjar bli dags att inse att vi inte hinner med tekniskt sett. Sverige har blivit ett mer spelförande lag efter marken så är vi mer sårbara bakåt eftersom vi inte har den tekniken som behövs för det. Vi har för tillfället väldigt bra yttrar i laget med Bissen som varit i bra form under hela säsongen, en Ljungberg som får gott om speltid och är för tillfället skadefri och så Chippen som verkligen lyser av självförtroende efter flytten. Jag undrar faktiskt om Lagerbäck vet att Bissen kan spela centralt? Lite osäkert med hur det går för Linderoth och hans rehab-träning. Känns inte direkt säkert med Anders och Kim centralt mot snabba kvicka spelare.

Nu kommer vi in på fix-stjärnan Zlatan.
Hur mår han egentligen? Han har inte gjort spelmål på länge, Inter åker ut ur Champions League och inte nog med det så finns risken att de tappar liga-segern. Det han sa efter att ha blivit utbytt med knappa kvarten kvar mot Palermo kan bara spekuleras, men det var ju något han var besviken på. En blandning av sig själv, Mancini och att Inter åkte ut mot Liverpool.
Det jag är orolig för är det kommande EM-slutspelet. En Zlatan som hade kommit till semifinal i Champions League, vunnit ligan och gjort uppemot 15 spelmål i serien hade varit en mardröm att möta för vilket lag som helst i EM. Nu kan det bli så illa att det blir en Zlatan som kommer vara rejält besviken efter att Inter åkt i Champions League, tappat liga-titeln i sista omgången, målen uteblir och kommer inte överens med Mancini. Den Zlatan är tyvärr inget större hot i EM. Därför hoppas jag verkligen Inter hittar formen så Zlatan får göra några enkla spelmål och tar hem ligan. För Roma har verkligen prickat in toppformen, nu när den ska vara som bäst.


Knappa två veckor till Allsvenskan!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0