Emma Johansson!

Emma Johansson. Någon som visste vem det var innan idag? Inte jag i alla fall. Ska väl sägas att jag inte är någon hejare på cykling, men jag satt faktiskt och följde hela cykel-loppet idag. Det påminner lite om längdskidor, där jag är ruggigt insatt. Som en masstart där det kan hända riktigt mycket på kort tid.
Åter till Emma Johansson. 24 år gammal tar hon OS-silver och det ska sägas att hon var väldigt nära guldet. Satt och var helspänd på upploppet och Emma spurtade riktigt bra och det räckte alltså till en finfin silverpeng. Sveriges första OS-medalj. Riktigt kul att en helt okänd, i alla fall för mig, tar hem en OS-medalj till Sverige. När det har börjat så mörkt för svensk del i detta OS med nästa bara negativa saker så skräller Emma till.

Brasilien var totalt överlägsna mot Nya Zeeland idag. 4-0 och det kunde blivit det dubbla. Det var ruggigt stor skillnad mellan dessa lag. Ronaldinho visade att han kan fortfarande. Jag tror han kan göra en riktigt bra säsong i Milan.

Argentina vann knappt men rättvist mot Australien. Bra försvarsspel av Australien som ofta låg med 5 backar väldigt långt ner. Vilket gjorde att de tre kvicka anfallarna i Argentina inte fick de ytor de ville ha. Till slut är det ett mönsteranfall som avslutas av Lavezzi som avgör matchen. Gissa vem som var hjärnan bakom målet? Jo, Riquelme såklart!


Nu har den första perioden i matchen mellan USA & Kina just tagit slut. 20-16 till USA, men jag måste säga att Kina spelar bra. USA är storfavoriter, men jag tror ändå det blir en tuff nöt för USA att knäcka Kina. Inget att förlora. Motsatsen för USA, som har allt att förlora.

Ska fortsätta titta nu, hörs senare!

Fotboll - het

Fotbollen är hetare än någonsin. Rykten om övergångar åt vänster och höger, träningsturneringar där topplagen från olika ligor möter varandra, ungdomarna som tagit över fotbollsvärlden, fotbollen i OS har aldrig varit så här populär och om några veckor så är så gott som alla toppligor i gång i Europa.

Ska bli väldigt intressant att se ifall italienska ligan är på rätt väg igen. De senaste säsongerna har det varit alltför krampaktig fotboll. Gå-fotbollen funkar inte längre och det gynnar ju inte direkt Italien. Återstår att se ifall Ronaldinho kan få fart på den italienska tråkstämpeln.

Spanska ligan är het. Barcelona blir intressant med Dani Alves och Messi på samma kant. Fungerar det verkligen? Kommer de att spela 4-3-3 även med Pep? Real ser starka ut, inte minst efter den smarta värvningen av Van der Vaart. En klasspelare till ett kanonpris. Sevilla har tappat tre tunga pjäser, men eftersom Sevilla får fram oerhört många talanger så tror jag de finns med där uppe i år igen. Diego Capel kommer göra en kanonsäsong så att han får debutera i landslaget. Villarreal kan få det tufft med både CL- och ligaspel. Värvningarna har varit smarta och jag tror de finns med där uppe i år igen. Atletico kommer vara det lag som utmanar Real och Barcelona mest. Jag tror till och med att de kan ta hem ligan. Ignacio Camacho är en blivande lagkapten och utstrålar ett härligt lugn med bollen. Agüero tillsammans med Forlan är ett av de mest fruktade anfallsparen i världen. Värvningen av Ujfalusi är utmärkt. En ledare som kommer organisera försvaret väl. Precis det som har varit Atleticos svaghet.

Men hetast av alla ligor. Premier League, såklart!
Chelsea, Manchester United, Arsenal & Liverpool kan alla vinna ligan. Tottenham och Newcastle värvar som alltid dyrt och stora spelare, men lyckas aldrig! (?) Man undrar ju när dessa lag ska kunna utmana de stora. Framförallt Tottenham. Värvningar som Bentley, Giovani Dos Santos & Modric. Det här är tunga stjärnspelare och jag tror att de verkligen kan blanda sig i toppen i år. Känns som att jag har sagt det här fler gånger, men jag har nog aldrig trott på det så här mycket.
För övrigt tror jag ändå att Chelsea vinner ligan. Mycket på grund av att de värvat portugiserna Deco & Bosingwa.


Oerhört skönt att vara ledig. Följa OS & bara vara. Då trivs jag.


Messi

Nu har jag nyligen kollat klart på mitt inspelade band där Argentina mötte Elfenbenskusten. Inte så enormt bra match som kommentatorerna säger, men en helt klart välspelad match. Mycket tack vare Leo Messi. Vilken spelare! Som Strömberg säger: Alltid någelunda rättvänd mot mål så att han får farten med sig. Petar lite åt sidan och så är han förbi. Hans avslutning på första målet är helt magnifik. Vrickning åt vänster, målvakten lägger sig och så placerar vi den lite lätt åt höger. Ser så oerhört enkelt ut.
Ska inte glömma Riquelmes passning fram till Messis mål, vilken blick det där geniet har. Nu har han tre spelare att lägga fram bollen till med oerhörd speed. Lavezzi, Agüero & inte minst Messi.
Måste ändå säga att Argentinas försvar inte är det starkaste. Tur att det finns en så passningsskicklig och bollsäker spelare som Gago långt ner i banan tillsammans med rivjärnet Mascherano.
Ska bli intressant att se hur Argentinas försvar klarar sig mot Brasilien och Italien.

Gervinho är ruskigt snabb.

Hernanes prestation avgjorde matchen. Det är sådana spelare som gör att Brasilien alltid är att räkna med. Hur dåligt de än spelar.


Rasmus Elm kan bli något riktigt bra!

Helt slut efter en heldags jobb och inte lär det bli lättare imorgon för då slutar jag ännu senare än vanligt. Hör nog inte av mig förän efter midnatt.

Hörs!


Vilken jävla domartabbe!

Ni vet hur man känner när ett lag man vill ska vinna och så är det en domare som ska avgöra det hela på ett helt horribelt domslut. Den tar klockrent i huvudet på Hjalmar. I och för sig förstår jag inte vad han ska ha armarna där uppe och göra, men den tar mitt på hjässan
Den där feldömda straffen betalar sig väldigt dyrt för svensk fotboll. Istället för eventuellt Champions League spel eller det garanterade Uefacupspelet, så blir det ingenting, nada, för IFK Göteborg. Det betyder också att vi inte har någon chans att få fler platser till Uefacupen eller mer pengar till svensk fotboll, vilket känns värdelöst.

Det ska sägas att Göteborg gör en bra match. Helt klart! Man står upp bra mot Basel på sin hemmaarena där man är erkänt starka. Tycker allmänt att ett oavgjort resultat hade varit mer rättvist.

Robin Söder, vilken spelare det där kan bli, ingen respekt alls vilket är underbart att skåda!

Nu blir det jobb de närmaste dagarna, men visst ska vi kunna hinna skriva om lite sport ändå.

Hörs!


Fotboll

Om några minuter börjar sändningen till Basel - IFK Göteborg. Jag har en mycket bra känsla, att Göteborg klarar sig vidare. Deras unga och respektlösa lag kommer gå ut och bara köra. Jag tror det räcker.

Rasmus Elm tar hand om den defensiva rollen i landslaget om några år.

Sverige visade inte upp något skönspel mot Kina, men visst var de värda oavgjort?


Nu är det laddning för match, återkommer.




Update.

En svårförklarad första halvlek. Men IFK är med, helt klart.
Men vad händer? IFK gör 2-1. Om inte vem, Robin Söder! Vilket underbarn! Riktigt bra läge just nu. Basel måste göra två mål, annars är IFK vidare.

Nu ska jag med spänning titta på den andra halvleken.
Kortare sammanfattning kommer efter matchen.

Chelsea - Milan 5-0...

Vad säger man? Chelsea vann med 5-0. Juventus förlorade mot Hamburg med 3-0. Det är träningsmatcher, jag vet, men som jag har sagt tidigare, italienska ligan håller för närvarande väldigt låg klass. Det går helt enkelt för sakta. Tempot måste upp flera nivåer och den tempofyllda fotbollen verkar även vara det vinnande konceptet i fotbollsvärlden för tillfället.

Anelka gör fyra mål, imponerande.

Arsenals ungdomar visar att truppen är bred och tål skador. Det blir en rejäl kamp om de fyra stora om vilket lag som tar hem titeln i världens bästa liga, Premier League. Alla fyra lag imponerar. För er som inte vet vilka lag jag menar så är det: Manchester United, Chelsea, Arsenal & inte minst Liverpool.

Fenerbahce är ute efter Xabi Alonso. Ingen dålig ersättare till Mehmet Aurelio som av någon anledning valde att gå gratis till Real Betis. Lite väl sugen på La Liga va? Fenerbahce, liksom hela turkiska ligan, är på väg spikrakt uppåt. Det märks att det finns gott om pengar i hela ligan.


Gefle krossade Halmstad, vilket var välbehövligt för deras del. Jawou låg bakom det mesta offensivt och gamle Berggren visar att kylan framför mål fortfarande sitter.

Robin Söder. Vilken lirare! Kan verkligen bli riktigt bra. Nu är det bara att hoppas att han stannar kvar i Göteborg tills han känner sig riktigt mogen för en stor liga. Balansen, målsinnet och fräckheten gör att han redan är en av Allsvenskans bättre spelare. I matchen mot Basel är Söder bättre än vad deras storstjärna, Eren Derdiyok, var. Då var Derdiyok en av de bättre spelarna i Schweiz under EM. Jag tror Söder har en lysande framtid, återstår att se om jag har rätt.

För övrigt tycker jag det är väldigt kul att de allsvenska lagen börjar förstå att det går att satsa på sina egna ungdomar.

Niklas Bärkroth - 92, IFK Göteborg - Kvick och snabb spelare som kan ta en startplats redan nästa säsong.
Robin Söder - 91, IFK Göteborg - Allsvenskans största talang? Oerhört mogen för sin ålder. Enormt ljus framtid.
Simon Helg - 90, Hammarby - Kvick vänsterytter med en bra vänsterfot. Inte fått genombrott än, kommer snart.
Rasmus Jönsson - 90, Helsingborg - Lite gänglig, men ändå relativt snabb och jobbar på bra. Genombrott nästa år?
Jacob Johansson - 90, IFK Göteborg - Kämpe på mitten som kommer bli viktig för Göteborg framöver.
Agon Mehmeti - 89, Malmö FF - Teknisk, snabb men framför allt måltjuv. Går gärna i djupled.
Sebastian Eriksson - 89, IFK Göteborg - Vänsterfotad spelare, som är allround. Gör sitt jobb i det tysta.
Andreas Landgren - 89, Helsingborg - Kämpe som kan spela överallt. Bra spelförståelse.
Jimmy Touma - 89, Malmö FF - Irrationell spelare med en härlig teknik. Utvecklingsbar.
Joel Ekstrand - 89, Helsingborg - Stark huvudspelare. Lite långsam men löser det med bra positionsspel.
Linus Hallenius - 89, GIF Sundsvall - Riktigt snabb spelare som gjort det bra som kantspelare. Forward i grunden.
Anel Raskaj - 89, Halmstad - Bra teknik, bra passningar och riktigt bra spelförståelse. Ska ta över efter Djuric.
Per Johansson - 89, Örebro (Djurgården) - Utlånad till Örebro. Bra lösning för båda parter. Bra vänsterfot.
Erik Israelsson -89, Kalmar - Löper kopiöst i tysta. En kämpe som kan komma att ta över Rydströms roll.
Pierre Bengtsson - 88, AIK - Bra på att skaffa sig yta för sin fina vänsterfot. Kvick vänsterspelare, men något tunn.
Marcus Nilsson - 88, Helsingborg - Stabil mittback som kan bli en ny Granqvist.
Emir Bajrami - 88, Elfsborg - Grym teknik! Snabb och lurig med boll. Landslagsspelare inom några år.
Rasmus Elm - 88, Kalmar - En av Kalmars viktigaste. Bra passningsspelare med enorma (!) inkast. Bra balansspelare.
Sebastian Rajalakso - 88, Djurgården - Grym flyt i våras, men flytet har stannat avtagit. Konditionsstark, tuff & bra skott.
Jonathan Hellström - 88, Gefle - Vänsterspelare som haft otur med skador. En bra lagspelare.
Denni Avdic - 88, Elfsborg - Användbar på flera positioner. Bra target. Stark på huvudet, bra teknik och bra avslutare.
Guillermo Molins - 88, Malmö - Forward som även fått spela på kanten. Bra teknik med riktigt bra målsinne.
Carlos Gaete - 87, Hammarby - Slagit igenom på sistonde. Bra skott och bollsäker.
Imad Khalili - 87, IFK Norrköping - Besitter hög kapacitet som han inte fått ut i Norrköping. Bra teknik.
Alagie Sosseh - 87, Hammarby - Snabb forward som fått agera ytterback. Bra målskytt och vass i djupled.
Gustav Svensson - 87, IFK Göteborg - Stark kämpe på mitten som vinner mycket boll. Kan spela mittback. Bra skott.
Jonas Lantto - 87, Gefle - Ettrig ytter/forward som skapar sig lägen tack vare sin kvickhet.
Elmin Kurbegovic - 87, Elfsborg - Bra teknik och fina passningar. Genombrottet kommer snart.
Sebastian Castro - Tello - 87, Hammarby - Härlig teknik och fart. Har inte riktigt fått ut allt i år, men det kommer.
Andreas Wihlborg - 87, Trelleborg - Kan användas som både back och mittfältare. Uvecklingsbar i rätt miljö. 

Det här kan vara Sveriges framtid och det känns bättre och bättre, för varje dag som går. Jag har säkert glömt några stycken som är födda 87 och yngre och då får ni gärna säga till. Finns en hel del intressanta namn i Superettan som också kan bli riktigt bra.


Nu vill jag bara att proffsligorna drar igång. Men först och främst blir det OS. Inte heller helt fel, men det känns lite avslaget. Sverige är nederlagstippat i allt och det betyder att det bara kan gå bättre än väntat.


Fotbollsintresserad? Skriv vad du tycker om Sveriges fotbollsframtid.

IFK Göteborg till Champions League?

Vad underbart det känns att vara ledig när man jobbar så gott som jämt. Att kliva upp ur sängen och äta frukost vid halv två, lägga sig på baksidan och halvsova med Sportbladet i händerna, grilla oxfilé och bara vara, det är så underskattat!


Om IFK Göteborg gör ett mindre mirakel och slår ut Basel, tror jag faktiskt laget går till Champions League. Allt snack om att Basel är så bra hemma och att de har varit med om det här förr, spelar ingen roll. Det händer då och då att det blir några stora knallar. Jag ser det inte ens som en riktigt stor knall. Basel kommer ha en tung press från fansen att de bara ska klara av det, vilket gynnar IFK. Basel är inget lag som kan bevaka ett resultat. Jag tror det var bättre att matchen slutade 1-1 istället för 0-0. Då hade Basel varit taggat för att göra mål. Det är man inte nu. Ungtupparna från Göteborg slår rejält ur underläge och jag tror att de fixar det på något sätt.

Fredrik Söderströms snack om att Vitoria Guimares är lika bra som Galatasaray är bara larvigt. Det är en drömlottning som Basel/Göteborg har fått. Både Basel och Göteborg är tyngre än Vitoria, vilket leder till Champions League-spel.

Kalmar mot ett skitgäng från Irland som aldrig vunnit en europacupmatch. Bara att gratulera Kalmar till segern.

Djurgården mot Rosenborg. Två lag i spillror. Rosenborg tar hem den här "krismatchen" och Djurgårdens situation blir bara värre och värre. Siggi sparkas efter den här matchen?

Rafael Van der Vaart till Real Madrid. Betyder väl att Ronaldo stannar i United, eller hur? I alla fall en riktigt bra värvning och ytterlige spetskvalité i det redan stjärnspeckade Real Madrid. Nu kommer frågan vart Baptista tar vägen? Godkänner han att bli bänkad större delen av säsongen? Jag tror inte det. Återstår att se vad som händer.

Niklas Skoog till Mjällby. Försöker de verkligen utmana topplagen i Superettan?

Mirel Radoi till Inter för 140 miljoner? Skämt? Vetifan. Han är en bra spelare men det är priset som jag tycker är alldeles för högt. Han skötte sig bra i EM, då som defensiv mittfältare. Mourinho kanske tycker att Chivu verkar ensam, vad vet jag.


Någon som är överraskad att Rysslands stjärnor dopat sig? Inte jag i alla fall. Riktigt tråkigt när det händer inom idrotten. Direkt när någon blir bra så tänker man: Dopad!


Jobbar långdagar hela helgen vilket blir tungt och att jag missar all fotboll i helgen. Men lite koll ska jag väl allt kunna ha.
Hörs!


RSS 2.0