Svenska landslaget

Haft ett uppehåll här ett tag, men känner mig nu tillräckligt ledig för att kunna skriva några rader.

Den svenska landslagstruppen är nu fastställd och "bomben" var att Henke är tillbaka. Jag blev glad, men ändå lite besviken.
Det som gör mig glad är att Zlatan kommer att ha Henke bredvid sig i EM för Henke går alltid att lita på, även om han är 37 år ung. Henke gör Zlatan bra, vilket leder till att vi kan ta oss långt, riktigt långt.
Det negativa med att Henke kom med är att Marcus Berg inte fick "plats" i truppen. Killen är född 86, blev delad skytteligavinnare på 14 mål, fast han stack tidigt. I Holland, som visserligen inte håller någon toppklass längre, gör Berg 16 mål och var en av de vassare skyttarna i ligan. Målskyttar växer inte på träd, utan här har Sverige ett guldkorn som måste matchas in i laget och skulle kunna ha blivit en joker i EM. Istället väljer Lagerbäck att ta ut Marcus Allbäck, 37 & Henrik Larsson, 37. Det säger en hel del om hur Herr Lagerbäck tänker. Men inget snack om att vi har en bra anfallsbesättning. Henke kommer att göra ett riktigt bra EM, det tror jag verkligen.

Spelare som Daniel Andersson & Niclas Alexandersson kommer att finnas med i landslaget så länge de vill. Lagerbäck kommer aldrig att ta bort de från truppen, utan de kommer få känna efter själva när de vill lämna över till de yngre. Man undrar ju vad det är som gör att Lagerbäck inte vågar peta de äldre. Bra kompisar vid sidan av? Jag menar att Lagerbäck alltid säger att de bästa ska spela och komma med i truppen. Men inte fan är Daniel Andersson & Niclas Alexandersson bland de 23 bästa spelarna i Sverige just nu. Det irriterar mig mer och mer för varje gång han säger att det är de bästa som ska spela. Vi har spelare ute i Europa som Jonas Olsson, Rasmus Lindgren & Samuel Holmén. Att Rasmus Lindgren inte är med i den här EM-truppen är för mig en gåta. En viktig kugge på Ajax mittfält med ett riktigt fint passningsspel och en bra blick för spelet. En spelare som snabbt skulle anpassa sig till Lagerbäcks tänk, tror jag.
Jonas Olsson, som gjort en kanonsäsong, också i Holland, har knappt varit med i snacket om en mittbacksplats i truppen. Nu gick den till Andreas Granqvist, lite oväntat enligt mig faktiskt. Trodde helt klart på Peter Larsson, vilket hade varit ett bättre val. Peter Larsson har större kapacitet än vad Granqvist har. Risp försvann helt och blev inte ens reserv. Holmén är en komplett mitfältsspelare som kan lira på alla positioner, en bra truppspelare. Till VM 2010 vågar jag nästan säga att han är med i truppen. Då är det bara att hoppas att Daniel Andersson har tackat för sig.

En till sak jag inte heller förstår. Ifall inte Tobias Linderoth hinner bli spelklar i tid så är det redan bestämt att Kennedy tar hans plats. Vad är det för tanke bakom det? När vi har så starka yttrar i Larsson, Wilhelmsson, Ljungberg och nu när den gamle Alexandersson är med. Vad ska vi med en femte till? För inte ser Lagerbäck Kennedy som en deffensiv mitfältare? Nej, tänkte väl det. På den platsen är ju Rasmus Lindgren däremot given. Så illa är det. Kennedy lever på gamla meriter. Många som gör årets EM trupp, tyvärr.

Men jag är positiv. Även om det inte låter så i det här inlägget. Isaksson blir en nyckelfigur som måste leverera. Backlinjen känns svag och ihålig. Mittförsvaret brister i snabbhet och Stoor i försvarsspelet. Även om jag tror att Stoor kan bli en attraktion offensivt. Micke Nilsson är den som känns säkrast där bak. Vilket säger rätt mycket om kvalitén i våran backlinje. Men vidare från gruppen ska vi, absolut! Sen kan allt hända.


RSS 2.0